DUBNOVÝ APOKRYF

… aneb Co by bylo, kdyby…

Vendula Urbanová

 

BOHUSLAV

  1. dubna

Jsem unavený. Vitulka je v jednom kole. Pořád tak aktivní. Dopoledne učí kompozici na JAMU, odpoledne na konzervatoři. K tomu se stará o tu naši školičku a komponuje jenom po nocích. Malou hlídá Líba. Večer koncert. Průměrné,1.flétna v orchestru nízko, smyčce falešné. Ach, to Brno!!

 

  1. dubna

Dnes psala Š. Zda mám teplé košile. A že mi pošle můj oblíbený tarte Tatin. Vitulka na to pečení není.

 

9.- 10. dubna

Rodinný výlet na Vysočinu. Chtěl jsem ukázat malé studánky. Jenže jsme žádnou nenašli! Viktorka se ptá: „Tati, co je studánka?“ A že si to raději „vygůgluje“. Co je to za slovo? Ani mu nerozumím.

Vitulka se kaboní, prý ji z toho větru bolí hlava.

 

  1. dubna

Dnes je to 9 let a 3 měsíce, co jsem se úředně rozvedl se Š. Vitulka je moje druhá žena. Rozvod proběhl hladce a Š. mám pořád rád. Zůstala v Paříži, založila si vlastní salon. Daří se jí. Šije kostýmy pro nějaký cirkus.

 

  1. dubna

Sním. Jsem smuténka. Zavírám oči. Jaké by to bylo, kdybychom zůstali v Paříži na Square Alboni? Přímý vlak z Prahy zrušili, jezdí jen ten kanárkově žlutý autobus. Cesta trvá 16 hodin! Na hranicích samé kontroly kvůli uprchlíkům. Kde jsou ty časy, kdy se za 1 Kč vyplácelo 5 franků?

 

  1. dubna

Vitulce píši písničku k výročí naší svatby. Viktorka se mi nelíbí. Stále stojí v koutku, nehnutě, s počítačem v ruce. Mám o ni strach.

  1. dubna

Musím poslat Š. aspoň lístek. Rozrušil mě ten atentát v lednu…Co nového v Tritonu, Ecole normale, Sérénade? A pořád je tak dobré kafe ve Flóře? Lepší než U Magotů? Tam ale Šarlotka nechodí… Píseň je hotová. Prostá, v rozmezí sexty. V jednoduchosti je krása.

 

  1. dubna

NAŠE VÝROČÍ

Na koncertě s Vitulkou. Kritizuje- zpěvačka krákorá a klavírista je úplné poleno!! Spíš polínko, Vitulko! Kde tu averzi vůči klavíristům bereš? Onehdá jsem byl na JAMU na koncertě jedné blonďaté pianistky. Nebylo to vůbec špatné! A snad i komponuje…! Večeře- bramboráky, (trochu přesolené). Písnička se líbila.

 

  1. dubna

Malá- u dědy ve Třech Studních. Vitulka- na výstavě Alfonsovy vnučky v Praze. Dal jsem jí lístek pro Jirku. Já- koncert v Besedním domě. Hrají moje skladby, velká sláva. Na programu Nový Špalíček, Písničky na 1 a 2 stránky, trio s flétnou, cellové variace a flétnová sonáta v podání studentů JAMU. Zavírám oči, hudba zní. – Zamykaj maměnko, zamykaj kuchyňu, aj, máš hezkú dceru, ukradneme Ti ju- …

Proboha, že já jsem nezamkl?? Nebo zamkl?? Musím se vrátit domů… Hned.

 

VÍTĚZSLAVA

  1. dubna

Bohoušek je teď často unavený, přece jen, ten věk… Pravda, pořád se najdou tací, kteří se na nás dívají divně. Je to dcera s otcem? Maminka z něj taky nebyla příliš nadšena. Ale zvykla si.

 

  1. dubna

Ráno komponuji. Zkouším zase sbory, v nižší poloze!! Nestihla jsem na Zelňák.

 

  1. dubna

Dnes telefon z nějaké soukromé televize. Agentka chce, abych dirigovala. Hezké lidové písničky pro seniory, říkala… Líba hlídá Viktorku. Kašle. To má z těch Bohouškových studánek!

 

  1. dubna

Schůze na radnici. Musím na ně hodit očko, abychom měli nějaké dotace. Dětí se moc nehlásí. Školné je příliš vysoké a hudba neperspektivní! Tak mi to řekla jedna maminka přímo do očí. Co se divím.

Spadáme pod kraj. Radní chce, aby se děti na naší škole bavily, proč je trápit klasikou? On sám ji rád nemá, raději si poslechne I.B. …!! Bez komentáře!!

 

  1. dubna

Viktorka mi dělá starosti. Do Kantilény ji nevzali, prý neznala nápěvky…Nechce chodit ani do klavíru. Nebaví ji to. Tomu se ani nedivím. Raději by hrála na basu. Ale je malinká, po mně! Sedí pořád u notebooku a něco ťuká…

 

  1. dubna

Nabídka řídit jeden moravský orchestr. Turné po Evropě s nějakým slavným zpěvákem. Snad nebudeme zase spát v těch ubikacích místo hotelu? Kolegům tehdy ukradli peníze přímo v šatně…

 

  1. dubna

Zítra- výročí svatby s Bohouškem.

Tehdy to bylo narychlo. Už jsem čekala Viktorku. Amerika mě vůbec nenadchla. Za svědka nám šel Ruda. Chudák, asi ho to vzalo. Pořád se na mě díval těma svýma smutnýma očima, až skoro nemohl hrát. Místo svatebního pochodu jsem si přála moje 3. preludium.

 

  1. dubna

VÝROČÍ

Udělám Bohouškovi večeři. Nic nepřipravím tak dobře jako bramboráky, že jsem se jich v Paříži něco nasmažila! Možná ještě napsat polyfonii. Nejlépe 3-4 hlasou, bez zbytečných disonancí. Jenže, kdo dnes stojí o fugy… Večer PŘÍŠERNÝ koncert, potom bramboráková večeře. Dostala jsem od Bohouška píseň. Koleda milostná. Ale napsala bych ji lépe!

 

  1. dubna

Viktorka u taty, snad to spolu zvládnou! Au-pairka mi hlídání na poslední chvíli odřekla.

 

  1. dubna

V Praze výstava šperků vnučky Alfonse Muchy. Bude tam Jirka? Bohoušek mu napsal lístek. Jirka býval hodně namyšlený, takové rozmazlené dítko bohatých rodičů (ulízlá patka, jelenicové rukavičky…) a ta jeho sestra ještě horší. Myslím, že byl do mě trochu zamilovaný. Prý se oženil s nějakou skladatelkou!! To bych tedy ráda věděla, co to je zač! Ale myslela jsem si, že spolu mají syna a ne dceru… Musím se Jirky zeptat.

Bohoušek ho měl celkem rád, dokonce s ním dělal tu jeho mši. Ale jaké fiasko! V Praze ji pak hráli a dirigent vůbec nepoznal, že tam chybí barytonové sólo. Taková ostuda. Ještěže tam Bohoušek nebyl, hanbou by se propadl… a to říká, že je Brno provinční!!!

 

  1. dubna

18 hod. Alergie na smog a na Prahu. Ještě, že tu je J.Nechtěla bych být s ním? Raději se vrátím do Brna. Sama?!! 21 hod. Asi měnili zámky, dveře od bytu jsou otevřené…

 

CHARLOTTE

le 25 avril, Paris

Že bych se o víkendu podívala za Bohušem do Brna? Psal, že tam má být velký koncert v Besedním domě s jeho skladbami, písničky a komořinka a že bude sám! Napeču a navařím, mám novou biokuchařku. A vezmu si ty nové bílé koktejlky à la Chanel!

 

le 28 avril, Brno

Letadlo Air France mělo zpozdění. Do Brna jsem přijela pozdě. Koncert už začal. Ale Papínek nikde, musel narychlo odejít !?? Nevadí, aspoň si poslechnu druhou část koncertu. Mám tak ráda hudbu! A tu Bohušovu obzvlášť! Sedím hned v první řadě na kraji. Hrají studenti z té jejich akademie. Flétnovou sonátu ale neznám. Myslím, že ji psal až v té Americe. Jakoby v ní prozpěvoval nějaký ptáček! Takového jsem u nás na zahradě nikdy zpívat neslyšela! Vždycky jsem milovala ty naše procházky v přírodě… Flétnistka hraje výborně, s takovým citem a energií zároveň. A klavírista jakbysmet! Všichni tu jsou ke mně tak milí!

 

Redakce